Til hovedinnholdet

Ferietiden nærmer seg – er du klar?

Fellesferien står straks på trappa til både arbeidsgiver og arbeidstaker. I den anledning er det kanskje ønskelig med en liten oppfriskning i hva som gjelder i forbindelse med når, hvor mange dager, feriepenger og utbetaling? Her får du viktig informasjon om ferie, relevant for både arbeidsgiver og -taker.

Ferieloven
Alt lovverk som gjelder ferie står i Ferieloven. Dette er en viktig lov som regulerer arbeidstakeres rettigheter og plikter når det gjelder ferie. Loven har som hovedformål å sikre arbeidstakernes rett til ferie og avvikling av ferie, samtidig som arbeidsgiverne har plikt til å legge til rette for dette. Ferieloven gjelder for alle arbeidstakere som har en arbeidsavtale, enten det er fast- eller midlertidig arbeid. Loven gir arbeidstakerne rett til å ta ut minimum 25 virkedager/4 uker og én dag hvert år, og det er arbeidsgiverens ansvar å sørge for at denne rettigheten blir oppfylt.

Virkedager
Virkedager er det samme som hverdager og lørdager. Søndager og helligdager regnes ikke som virkedager. I feriesammenheng tilsvarer dermed seks virkedager normalt én uke. Hvis du ikke var i jobb året før, har du ikke tjent opp feriepenger, men du har likevel rett til feriedager uten lønn. Det vil si at alle arbeidstakere har krav på 4 uker og 1 dag ferie etter ferieloven uavhengig av om du har opptjent feriepenger.

Feriepenger
Arbeidstaker har rett til feriepenger fra arbeidsgiver med 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. For arbeidstakere over 60 år med rett til ekstra ferie forhøyes prosentsatsen med 2,3 prosent. Dersom din bedrift er omfattet av tariffavtale eller en annen avtale er feriepengene 12 prosent av feriepengegrunnlaget. Verdt å nevne at det er mulig å avtale seg til en høyere feriepengesats, men dette tilhører sjeldenhetene. OBS! Det er ikke lov å ha en lavere sats enn det ferieloven krever.
I henhold til ferielovens bestemmelser skal feriepenger utbetales i forbindelse med ferieavvikling. Feriepenger som er opptjent hos arbeidsgiver det foregående opptjeningsår, utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien. Arbeidstaker kan likevel kreve at feriepengene utbetales senest én uke før ferien tar til. Dersom ferien deles opp skal feriepengene fordeles tilsvarende.
Det er imidlertid vanlig i mange bedrifter å utbetale feriepengene i en fast måned i året, som oftest i juni. Dette fordi de fleste har sin hovedferie i løpet av sommermånedene. Da blir du også trukket i lønn for feriedagene samtidig, slik at når du avvikler ferie gjennom året får du vanlig lønn.

Ekstra ferie?
Er du i en bedrift med tariffavtale eller en annen avtale har du også rett til ekstra ferie, altså 5 uker ferie, ikke 4 uker og én dag, selv om du ikke er over 60 år. Som nevnt over gir slike avtaler også en feriepengesats på 12 prosent. Hvis du er over 60 år og er omfattet av ovennevnte avtale blir feriepengesatsen 14,3 prosent. Som nevnt tidligere er det mulig å avtale seg til en høyere feriepengesats, det samme gjelder også ekstra ferie.

Ferieavvikling
Ferieloven regulerer også hvilke rettigheter arbeidstakerne har når det gjelder ferieavvikling. Arbeidsgiver og arbeidstaker må drøfte ferietidspunktet og ferielistene i god tid før ferien. Hvis dere ikke blir enige, er det du som arbeidsgiver som bestemmer når ferien skal avvikles. Alle arbeidstakere kan imidlertid kreve minst tre uker sammenhengende ferie i perioden 1. juni til 30. september. Resten av den lovbestemte ferien (1 uke + en dag) skal også være sammenhengende hvis arbeidstakeren krever det. Arbeidstakerne kan kreve å bli orientert om tidspunktene for ferieavvikling minst to måneder før ferien skal starte.

Trenger du bistand?
Ønsker du bistand med ferie og feriepenger så ta kontakt med en lønnsrådgiver hos oss så hjelpe vi deg gjerne. https://www.sagakl.no/vaare-kontorer/